Shopping cart 0 Προϊόντα Σύνολο 0,00 €
 x 

Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με το αιθέριο ελαιο ρίγανης (ριγανέλαιο) από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αποδεικνύει πως το ριγανέλαιο κατέχει ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράρογοντες έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

  

Το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori), αρχικά γνωστό ως Campylobacter Pyloridis, είναι ένα Gram(-) αρνητικό μικροαερόφιλο βακτήριο που εντοπίζεται στον στόμαχο. Ταυτοποιήθηκε το 1982 από τον Μπάρι Μάρσαλ (Barry Marshall) και τον Ρόμπιν Ουόρεν (Robin Warren), οι οποίοι βρήκαν ότι το ελικοβακτήριο του πυλωρού ήταν παρόν σε ασθενείς με χρόνια γαστρίτιδα και γαστρικά έλκη, καταστάσεις οι οποίες αρχικά δεν θεωρούνται ότι οφείλονται σε μικροβιακά αίτια. Είναι, επίσης, συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του δωδεκαδακτυλικού έλκους και καρκίνου του στομάχου. Παρόλα αυτά , πάνω από το 80% των ατόμων τα οποία έχουν μολυνθεί με το βακτηρίδιο είναι ασυμπτωματικά και πιθανολογείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο φυσικό περιβάλλον του στομάχου. Περισσότερο από το 50% του πληθυσμού φιλοξενεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα του. Η

Στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, συμβάλλει η χρήση του ριγανέλαιου στις διατροφικές μας συνήθειες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Θεοχάρης Φεσληκίδης.
Όπως επισήμανε ο κ. Φεσληκίδης, το ριγανέλαιο είναι ένα φυσικό προϊόν και προέρχεται από τη ρίγανη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στις μεσογειακές χώρες, τόσο για την ευχάριστη οσμή της, όσο και για την αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή της δράση.
Στην εργασία που εκπόνησε ο κ. Φεσληκίδης γίνεται για πρώτη φορά προσπάθεια εκτίμησης της αντιοξειδωτικής δράσης του ριγανέλαιου στις λιποπρωτεϊνες του ορού.
Εξηγώντας τη μέθοδο που ακολούθησε τόνισε: "Ο ορός του αίματος ελήφθη από δότες μετά από νηστεία 12 ωρών. Η οξείδωση των λιποπρωτεϊνων έγινε με 30 μΜ θεϊκό χαλκό σε δείγματα αραιωμένου ορού 1/100 που περιείχαν ριγανέλαιο σε συγκεντρώσεις 0,01 μg/ml και 0,1 μg/ml.
Η παρακολούθηση της οξείδωσης, έγινε με φασματοφωτόμετρο θερμοστατημένο στους 37 βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια της οποίας σχηματίζονται συζευγμένα διένια που απορροφούν σε μήκος κύματος 245 nm.

Ο Έλληνας γιατρός Dr. Σταύρος Σαριπανίδης διεξήγαγε και δημοσίευσε στο BMJ μελέτες του γύρω από το ριγανέλαιο (Greek Oregano Oil) για την αντιβακτηριδιακη τους δράση,
τα οφέλη που έχει τόσο σε ανθρώπους όσο σε ζώα και σε φυτά.
Σύμφωμα με τις έρευνες το ριγανέλαιο :

  1. έχει αντιμικροβιακή δράση [1][2]
  2.  είναι μυκητοκτόνο
  3. είναι αντιπαρασιτικό
  4. έχει ισχυρή αντιβιοτική δράση και είναι κατάλληλο για ουρολοιμώξεις

    Όλες τις μελέτες του Dr. Σταύρου Σαριπανίδη μπορείται να τις δείτε εδώ
Η Dr. F. Ann Draughon καθηγήτρια και συνδιευθύντρια στο University of Tennessee Food Safety Center of Excellence, μελέτησε την επίδραση των βοτάνων στην ασφάλεια των τροφών και διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης ήταν το πιο αποτελεσματικό στην εξόντωση όλων των παθογόνων κατά των οποίων δοκιμάστηκε. Ανάμεσα σε αυτά ήταν εννιά μικρόβια που αναπτύσσονται στα τρόφιμα όπως Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli (γνωστή ως E-coli), Yersinia enterocolitica, Pseudonomas aeruglinosa, Lactobacillus plantarum, Aspergillus niger, Geotrichum και Rhodotorula.
Με πρωτοβουλία του Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Τέννεση ξεκίνησε ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration FDA) και τον Αμερικάνικο Γεωργικό Σταθμό Πειραμάτων (UT Agricultural Experiment Station).
Η ρίγανη έχει ελεγχθεί και αξιολογηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (U.S. Department of Agriculture). Ερευνητές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έχουν καθορίσει ότι τα βότανα έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα φρούτα, τα λαχανικά και ακόμη τα μπαχαρικά και το σκόρδο. Ο Shiow Y. Wang βιοχημικός του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στο Γεωργικό κέντρο του Beltsville στο Μέρυλαντ δήλωσε πως η ρίγανη έχει από 3 έως 20 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από άλλα βότανα που μελετήθηκαν.

Σελίδα 1 από 3

μέθοδοι πληρωμής